Rejeneratif Tıbbın Geleceği - Exosome Tedavisi  

Rejeneratif Tıbbın Geleceği - Exosome Tedavisi 

Kök hücre tedavisi son yıllarda büyük ilgi görmeye ve tıbbın birçok alanında kullanılmaya başlandı. Kök hücrelerden elde edilen exosome tedavisi de bir süredir en çok aran ve araştırılan konulardan biri. Exosome tedavisi hakkında kök hücre tedavileri konusunda çalışmaları ile tanınan Dr. Yüksel Büküşoğlu ile konuştuk. 

Dr.  Yüksel Büküşoğlu “Kök hücre tedavisi son yıllarda tıbbın birçok alanında iyileşme ve yenileştirmenin sağlanması için kullanılıyor. Ancak, son zamanlarda birçok bilimsel çalışma aslında kök hücrelerin değil, kök hücreler tarafından salınan eksozomların kök hücrelerin sağladığı bu iyileştirme, tedavi etme, yenileştirme etkilerini gerçekleştirdiğini iddia etmeye başladı. Yani bu görüşlere göre kök hücreler değil, aslında kök hücrelerden salınan exosome adı verilen minik, nano boyutta partiküller tedavi edici bu faydaları sağlıyor. Eksozomlar, kök hücreler tarafından salgılanan mesaj taşıyıcı minik veziküllerdir ve hücreler arasında mesaj iletimi ve genetik materyal transferi gibi önemli işlevlere sahiptir. Eksozomlar gittikleri dokularda iyileştirme, yenileşme, gençleşme ve onarım mesajlarını taşırlar ve gittiklerini dokunun davranışlarını belirler. Kök hücreler tarafından salınan eksozomlar gittikleri dokulardaki hücrelerde iyileşme, doku onarımı, yenileşme, gençleşme, tedavi edici  süreçlerin başlatılmasında ve düzenlenmesinde rol oynar. Genç ve sağlıklı kök hücrelerden salgılanan eksozomların enjekte edildiği dokulardaki yaşlı, yıpranmış hücreleri yenileştirip, gençleştirdiği görülmektedir.” dedi. 

Dr. Büküşoğlu “Eksozomların doku onarımı ve yenilenmesi, yenileştirici, gençleştirici, iltihabi reaksiyonu önleyici, yeni damarların oluşmasını sağlayıcı ve immünomodülatör yani bağışıklık sisteminin yanıtlarını düzenleyici özelliklere sahip oldukları bulunmuştur. Bu da onları doku hasarı, otoiimmün hastalıklar, dejeneratif hastalıklar ve inflamatuar bozukluklar dahil olmak üzere çok çeşitli hastalıkların tedavisi için öne çıkarmaktadır. Eksozom tedavisi, cilt gençleştirme gibi estetik uygulamalar yanı sıra Eklem Rahatsızlıkları, KOAH, Astım, İyileşmeyen Yaralar, Psöriazis, İnfertilite, Romatoid Artrit, Ankilozan Spondilit gibi otoimmün hastalıklarda ve daha birçok rahatsızlığın tedavisinde kullanım potansiyeline sahiptir. Eksozom tedavisinin ayrıca nörodejeneratif bozukluklarda nöronları hasardan koruduğu, Alzheimer hastalığı, Parkinson hastalığı, MS hastalığı, ALS gibi hastalıklarda iyileşme sağlayıcı etkileri olduğu bulunmuştur. Kök hücrelerden salınan eksozomlarla yapılan tedavinin sinir hücrelerindeki enflamasyon yanıtını değiştirerek, nöronal hayatta kalmayı teşvik ettiği, sinir onarımını ve yenilenmesini sağlayarak Alzheimer, Parkinson, MS ve ALS gibi nörodejeneratif hastalıklarda iyileştirici etkiler sağladığı bulunmuştur.  Sonuç olarak, bilimsel çalışmalar eksozom tedavisinin rejeneratif tıpta yeni ve umut verici bir tedavi yaklaşımı temsil ettiğini göstermektedir" dedi.  

Dr. Yüksel Büküşoğlu eksozom tedavisinin yakında tıbbın birçok alanında kullanılmaya başlanılacağının bilimsel çalışmalarda ön görüldüğünün altını çizdi.  

 

* Bu makale bilimsel çalışmaların sonuçlarından bilgilendirme amacı derlenmiş olup, her hangi bir tedavi önerisi  ve tavsiyesinde bulunmamaktadır.