Kök Hücre ile Eklem Tedavisi, Kıkırdak Tamiri

Kök Hücre İle Eklem Tedavisi, Kıkırdak Tamiri

Kök Hücre Tedavisi ile eklem içine enjekte edilen kök hücreler hasar görmüş kıkırdağı onarmanın yanı sıra eklem kireçlenmesini tedavi etmektedir. Ayrıca, kıkırdak ve eklemi çevreleyen sinovyal zarda dejenerasyonun ilerlemesini azaltmakta ve menisküs onarımını geliştirmektedir. Diz eklem kireçlenmesi olan hastaların  Kök Hücre SVF tedavisi sonrası diz kireçlenmesi, kalça kireçlenmesi olan hastaların daha iyi hareket ve fonksiyona sahip oldukları, ağrılarında  son derece belirgin azalma olduğu ve kıkırdak tamiri gerçekleştiği görülmektedir. Elde edilen bilimsel sonuçlar kök hücre ile eklem tedavisi sonrası kıkırdak kıkırdak tamiri ve yenilenmesinin arttırdığını ortaya koymuştur. Bu hastaların MR tetkiklerinde Kök Hücre Tedavisi enjeksiyonundan sonra menisküs kıkırdak hacmi ve kalınlığı arttığı görülmüştür.

Farklı bir kanıta dayalı klinik araştırmada, diz kireçlenmesi ve kalça kireçlenmesi şikayeti olan hastalarda Kök Hücre Tedavisinden 6. Ay sonra yapılan kontrollerde etkilenmiş bölgelerde kıkırdak hasarında azalma ve kıkırdak dokusunda yenilenme olduğu görülmüştür.

Bilimsel çalışma sonuçları Kök Hücre Tedavisi enjeksiyonlarının güvenli olduğunu göstermektedir.

 

 *  Therapeutic potential of mesenchymal stem cell based therapy for osteoarthritis, John Burke,et al, Clin Transl Med. 2016; 5: 27.