Dize Kök Hücre Tedavisi ile diz kireçlenmesine son!

Dize Kök Hücre Tedavisi ile diz kireçlenmesine son!

Dr. Yüksel Büküşoğlu, dize kök hücre tedavisi hakkında bilgi verdi. 

Diz eklem protezlerine alternatif olarak geliştirilen, diz kireçlenmesi ve eklem sorunlarında etkinliği bilimsel olarak kanıtlanmış bir yöntem olan kök hücre tedavisi hakkında Dr. Yüksel Büküşoğlu bilgiler verdi.

Eklem kireçlenmesi orta yaştan sonra en sık görülen sağlık problemlerinden birdir. Vücudun tüm yükünü taşıyan ve hareketlerimizin önemli bir kısmını gerçekleştiren dizlerimizde, yaşlanmaya bağlı eklem aşınması, fazla kilolardan kaynaklı aşırı yük baskısı veya bazen de spordan kaynaklı kıkırdak problemleri oluşabiliyor.

Eklem kireçlenmesinin süreç içerisinde kıkırdak harabiyeti, kronik diz ağrısı ve hareketlerde kısıtlanma ile devam ettiğini kaydeden Dr. Yüksel Büküşoğlu, “Bu soruna yönelik tedavilerin geliştirilebilmesi yaşlanan nüfus ile birlikte tıbbi açıdan çok öncelikli bir konu.” diye konuştu.

Diz ve kalça eklemlerinde oluşan hasarın giderilmesi için protez uygulaması ciddi bir cerrahi müdahaledir ve özellikle yaşlı hastalarda komplikasyon riski olduğu söylenebilir. Son safha yani 4. evreye gelmemiş, artık neredeyse hiç kıkırdak dokusu kalmamış,diz  eklemini oluşturan kemiklerin neredeyse birbirlerine değip kaynamaya başladığı ağır eklem kireçlenmesi dışındaki diz kireçlenmesi vakalarında dize Kök Hücre Tedavisi uygulanabilmektedir.  

Dize kök hücre tedavisi nedir? Nasıl yapılır?  

Yapılan bilimsel çalışmalarda kendi yağ dokumuzdan elden edilen kök hücreler ile gerçekleştirilen dize kök hücre tedavisinin hastalarda diz ağrısını önemli ölçüde iyileştirdiği, kıkırdak hacmini geliştirdiği ve eklem kıkırdak kalitesini önemli ölçüde artırdığının görüldüğünü anlatan Dr. Yüksel Büküşoğlu, açıklamasını şöyle sürdürdü; “Kök hücreler, dokuların temel yapı taşlarını taşıyan, iyileştirici, yenileştirici, tamir edici, gençleştirici özelliği olan ana hücrelerdir. Vücudumuzda kök hücreler açısından en zengin ve verimli dokunun cilt altı yağ dokusu olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Dize Kök Hücre tedavisinde hastanın kendi yağ dokusundan elde edilen canlı kök hücrelerin eklem içerisine enjeksiyon yöntemi kullanılır. Diz eklemi tedavisinde kullanılacak kök hücrelerin elde edilmesinde steril hastane operasyon odası şartlarında alınan göbek çevresindeki cilt altından alınan yağ dokusu kullanılır. Alınan bu yağ dokusu steril laboratuar ortamı şartlarında ayrıştırılır ve kök hücre bakımından zengin stromal vasküler fraksiyon sıvısı elde edilir. Elde edilen, kişinin kendi milyonlarca canlı kök hücre içeren, Kök Hücre SVF sıvısı aktive edilerek derhal hiç bekletilmeden hastanın diz eklemine enjekte edilir. Daha sonra kök hücreler bu bölgede çalışmaya başlayarak dokuları yenilemeye başlar. Yaklaşık ikinci haftanın sonunda dizde ortaya çıkan ağrılar hafifler. 2-6 ay arasında ise genelde iyileşmenin tamamlanması beklenir. Gerek duyulursa  ikinci bir uygulama ile bir kere daha kök hücre tedavisinin tekrarı yapılabilir. 

Yarım gün süren ve hastanın kendi yağ dokusundan ayrıştırılarak kendi kök hücreleri ile gerçekleştirilen bir tedavi yöntemidir. Böylelikle kök hücrelerin vücut tarafından reddedilmesi sorunu yaşanmaz. Kök hücre tedavisi bununla birlikte alerji, enfeksiyon ve bulaşıcı hastalık riski de taşımaz. İşlem sonrası hasta aynı gün, yürüyerek evine dönmekte ve günlük hayatına devam etmektedir.

Proteze alternatif

Diz kireçlenmesinde oluşan eklem hasarları  nedeniyle  protez konulması düşünülen ve komplikasyon riskleri taşıyan tedavinin yerini, seçilmiş ve fayda görecek vakalarda artık kök hücre tedavisi alternatif olarak almaktadır. Son yıllarda yapılan bilimsel çalışmalarla yaygınlaşan dize kök hücre tedavisinin eklem kireçlenmesi ve kıkırdak tamirinde iyi sonuçlar verdiği artık biliniyor. Sonuç olarak, kendi kök hücrelerimiz ile yapılan dize kök hücre tedavisi herhangi bir yan etki olmaksızın diz ağrısı, hareket kabiliyetini ve kıkırdak kalitesini önemli ölçüde artıyor.